Jobb inom vården

Sjuksköterska

Så du är sjuksköterska och är trött på den dåliga lönen som ges i Sverige. Sjukskötare och sjuksköterskor har möjlighet att tjäna upp till två eller tre gånger så mycket mer som de svenska motsvarigheterna.

Norsk legitimation

Det första du behöver göra är att skaffa en norsk legitimation, formulär finns att hämta på www.safh.no . (+47) 0047 21 52 97 00

Lönenivåer

Hur hög lön man får i Norge beror på flera olika faktorer som arbetserfarenhet och utbildning likväl som i Sverige. En annan faktor är orten. Då levnadskostnaderna är högre i Oslo och i de större städerna så är även lönerna högre här. Den största skillnaden går att se hos den kvalificerade arbetskraften. Ekonomer och Civilingenjörer är de grupperna som tjänar mest på att jobba i Oslo jämfört med landsbygden. Andra förutsättningar gäller för de som jobbar inom branscher där det är arbetskraftsbrist såsom inom vården eller hotellbranschen där det kan vara mycket fördelaktigt att leta efter jobb på landsbygden eller längre norr uppåt i landet. Frågor gällande skatter i Norge kan tas via telefon på (+47)0047800 80000 eller på www.skattetaten.no

Facket

När du väl hittat ett jobb i Norge är det en god ide att gå med i facket vilket du kan göra här www.nosf.no eller på www.radiograf.no om du är röntgen sjuksköterska.

Söka jobb

När du söker jobb i Norge ska du be om ansökningsblanketter. Du ska även skicka in en kopia av din legitimation samt på dina betyg. En kopia på ditt pass behövs också. Examensbetyg ifrån grundutbildningen samt godkänd legitimation från Socialstyrelsen. Observera att om det är längre än fem år sedan utbildningen slutade krävs dokumentation på yrkeserfarenhet.

Länkar

Eva Kammerling berättar om hur det är att vara svensk sjuksköterska i Norge här

Läkare

Här kommer en avdelning just för läkare.