Lön och Skatt

Så du har bestämt dig att bege dig till Norge för att arbeta. Bra för dig. Här nedan följer lite information och tips som kan vara bra att veta om lönen.

Skattekort

Det första du behöver är ett norskt personnummer för att kunna få lönen utbetald av din arbetsgivare i Norge. Du behöver även ordna med ett skattekort. Skattekortet skickas ut via post så det gäller att man har en norsk adress att skicka kortet till. Det går alltid att fråga om det är ok att kortet skickas till arbetsgivarens adress innan du reser upp så att allt är ordnat när du dyker upp för att arbeta. Problemet är att det måste ordnas på plats i Norge. Vanligtvis så hjälper dock din norska arbetsgivare till att ordna med skattekortet men det beror på arbetsplatsen. Speciellt om du arbetar i branscher med mycket inhyrd svensk arbetskraft som fiskeindustrin eller inom vården. Annars är det bara att bege sig till likningskontoret som finns i de flesta större orter. Ta med ditt pass samt ett svenskt personbevis.

Personbevis

Personbeviset måste du ordna på skatteverket i Sverige. Du kan kontakta skatteverket på 0771-567 567 eller på www.skatteverket.se . Detta kan ta lite över en månad efter att du anmält att du vill ha ett personbevis innan du verkligen får det . Så det gäller att ha förbehållning.

Lönenivå

Hur hög lön man får i Norge beror på flera olika faktorer som arbetserfarenhet och utbildning likväl som i Sverige. En annan faktor är orten. Då levnadskostnaderna är högre i Oslo och i de större städerna så är även lönerna högre här. Den största skillnaden går att se hos den kvalificerade arbetskraften. Ekonomer och Civilingenjörer är de grupperna som tjänar mest på att jobba i Oslo jämfört med landsbygden. Andra förutsättningar gäller för de som jobbar inom branscher där det är arbetskraftsbrist såsom inom vården eller hotellbranschen där det kan vara mycket fördelaktigt att leta efter jobb på landsbygden eller längre norr uppåt i landet. Frågor gällande skatter i Norge kan tas via telefon på (+47)0047800 80000 eller på www.skattetaten.no

Beräkna lön efter skatt

Det är alltid intressant att veta hur mycket pengar man får ut efter staten dragit skatten. Klok Ekonomi har ett smidigt verktyg för att räkna ut lön efter skatt. Om det är någon som vet en liknande kalkylator så tipsa oss så lägger vi in den här.

Innan du åker

Det första du behöver är ett norskt personnummer för att kunna få lönen utbetald av din arbetsgivare i Norge. Du behöver även ordna med ett skattekort. Skattekortet skickas ut via post så det gäller att man har en norsk adress att skicka kortet till. Det går alltid att fråga om det är ok att kortet skickas till arbetsgivarens adress innan du reser upp så att allt är ordnat när du dyker upp för att arbeta. Problemet är att det måste ordnas på plats i Norge.